Friday, October 16, 2020

Nasi Goreng Belacan


Bahan bahan:

  • 2 biji bawang merah (dipotong hiris)
  • Segenggam kecil ikan bilis berkepala (goreng dan diketepikan)
  • 3 biji telur (dikocok dengan serbuk cukup rasa)
Bahan-bahan kisar Kasar:

  • 1 1/2 biji bawang merah
  • 3 biji bawang putih
  • 4-5 batang lada merah
  • Segenggam kecil cili padi merah
  • Belacan
Cara cara:

Panaskan minyak yang banyak di kuali. Goreng ikan bilis dahulu dan ketepikan. Dengan kuali sama, cukup minyak, tumis bawang yang telah dipotong hiris hingga naik bau. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar kasar. Biarkan lada masak seketika, gaul rata belacan supaya ia serap pada lada yang sedang dimasak. 

Masukkan garam, ajinamoto dan serbuk cukup, ikut ukuran sendiri. Tambah air sedikit dan biarkan lada masak sehingga cukup-cukup untuk Nasi yang telah dimasak. Setelah masak, masukkan Nasi dan ikan bilis yang telah digoreng tadi. Tambah lagi sedikit garam, gaul lagi sehingga lada rata pada Nasi. Biarkan nasi digoreng seketika, setelah rata, boleh tutup api. 

Gorengkan telur dada yang telah diketepikan mengikut ukuran sendiri.

Selesai...






No comments:

Post a Comment

Ikan Lemak Cili Padi

Bahan untuk resepi Ikan Lemak Cili Padi Bahan-bahan; 1 ekor ayam/kepak - lumur garam & serbuk kunyit santan - sukatan 1 kotak saiz mediu...

Popular Posts