- 1 ekor ayam (kepak dipotong dua) - lumur dengan garam & kunyit
- 2 biji kentang - potong 4
- 2 biji tomato - potong 4
- rempah kurma
4 sekawan;
- kayu manis
- bunga lawang
- bunga cengkih
- bunga pelaga
Bahan (mengisar);
- 5 - 8 padi hijau
- 2 ulas bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
Cara-cara;
Goreng ayam yang diperap tadi. Ketepikan.
Kisar kesemua bahan mengisar. Campurkan rempah dengan bahan yang dikisar di dalam sebuah mangkuk sedang. Masukkan sekali rencah-rencah: garam secukup rasa dan sedikit gula.
Panaskan minyak di periuk. Tumis bahan penumis. Masukkan rempah yang sudah disiapkan tadi. Kacau rata. Tumis sehingga rempah kurma terbit minyak.Masukkan kentang dan air, kacau rata dan biarkan sehingga kentang hempuk dan naik minyak.
Masukkan santan dan air secukupnya. Kacau rata dan biarkan masak sehingga kuah pecah minyak.
Akhir sekali, masukkan buah tomato. Setelah kuah naik minyak cantik, bolehlah ditutup api.
Selesai...
No comments:
Post a Comment