Friday, October 16, 2020

Asam Pedas Ikan


Bahan-bahan untuk resepi Asam Pedas Ikan


  • 4 ekor ikan kembong - boleh juga masak dengan ikan tengkiri/ ikan pari/ikan semilang
  • 4 sudu minyak masak 
  • 2 batang serai - 
  • 3 tangkai daun kesom - wajib untuk ada daun kesom untuk semua jenis asam pedas, agar lauk lebih wango
  • kacang bendi - boleh juga campur/atau tukar dengan sayuran lain: terung/ daun kunyit/daun limau
  • 1 biji bawang besar - untuk menumis
  • segenggam air asam jawa
  • garam dan gula secukupnya
  • semangkuk air asam jawa

Bahan (mengisar):

  • semangkuk lada kering 
  • 2 biji bawang merah 
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci halia 
  • 2 inci kunyit hidup
  • 2 sudu teh - lada hitam
Cara cara: 

Dahulunya bersihkan ikan. Boleh dibuat hari sebelumnya.

Kisar halus kesemua bahan pengisar bersamaan dengan lada hitam. Panaskan minyak di periuk. Tumis bawang merah yang dipotong hiris sehingga garing, masukkan bahan kisar dan tumis sehingga lada masak dan naik minyak. 

Biarkan seketika 5-10 minit, sambil masuk air sedikit demi sedikit supaya cili tidak hangus. Tuangkan air asam jawa yang telah di ramas, dua mangkuk. Tuang sehingga mencukupi untuk masukkan Ikan dan sayur-sayuran. Masukkan gula dan garam secukupnya.

Baru dimasukkan ikan dan daun kunyit. Biarkan mendidih sehingga lauk masak baru dimasukkan sayur-sayuran. Gaul sehingga rata. Biarkan seketika, tutup api.

Selesai...





















No comments:

Post a Comment

Ikan Lemak Cili Padi

Bahan untuk resepi Ikan Lemak Cili Padi Bahan-bahan; 1 ekor ayam/kepak - lumur garam & serbuk kunyit santan - sukatan 1 kotak saiz mediu...

Popular Posts