Bahan-bahan:
Bahan (pengisar): - dikisar bersamaan dengan Air Asam Jawa
- 2 ulas bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit
- 1 genggam cili padi merah
Bahan (penambah):
- 1 mangkuk Air Asam Jawa
- 1 batang Serai - diketuk
- Ikan tengkiri
Cara-cara:
Sediakan bahan-bahan pengisar, lalu dikisarkan dengan Air Asam Jawa.
Tuang barang yang telah dikisar tadi ke dalam sebuah periuk. Masukkan Serai yang dititik, garam, ajinamoto dan sedikit gula. Gaul sehingga sebati.
Masukkan Ikan. Gaul lagi lalu boleh di atas gas dapur dengan api yang sederhana. Biarkan sehingga mendidih yang Ikan itu cukup masak. Tutup api.
Selesai...
No comments:
Post a Comment