Friday, October 16, 2020

Kari Ayam

 Bahan-bahan untuk resepi Kari Ayam

  • ayam
  • bawang merah - dipotong hiris
  • 4 sekawan: bunga lawang, kayu manis, buah pelaga & bunga cengkih
  • 1 kotak 'medium' santan
  • 2 biji buah tomato - 1 biji dipotong 4
  • kentang - buang kulit dan dipotong 4

Bahan rempah;

  • 4-5 sudu rempah kari ayam: asli/babas
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • rempah air halia: bawang merah, bawang putih & halia
  • garam secukup rasa
  • daun kari
Cara-cara:

Terdahulu, campurkan kesemua bahan rempah di dalam sebuah besen kecil dengan air secukupnya. 

Panaskan minyak di periuk, dan tumis 4 sekawan dengan bawang merah sehingga naik bau. Masukkan bahan rempah yang tersedia, dengan air secukupnya, gaul rata sehingga sebati. 

Biar seketika, masukkan kentang dahulu untuk biarkan kentang hempuk dan biarkan untuk beberapa minit sehingga kentang hempuk. Masukkan santan, air dan ayam. Gaul dan biar masak lagi sehingga ayam masak. 

Lalu dimasukkan tomato, setelah lauk masak dan hampir tutup api, supaya buah tomato tidak hancur. Tutup api.

Selesai...







No comments:

Post a Comment

Ikan Lemak Cili Padi

Bahan untuk resepi Ikan Lemak Cili Padi Bahan-bahan; 1 ekor ayam/kepak - lumur garam & serbuk kunyit santan - sukatan 1 kotak saiz mediu...

Popular Posts