Bahan-bahan untuk resepi Siput Sedut Masak Lemak
- 1 pkt siput sedut
- 1 kotak santan
- sayur nangka *optional*
Bahan (mengisar);
- 2 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- segenggam udang kering
- segenggam ikan bilis kopek
- 1 inci kunyit hidup
- segenggam lada hitam
Cara-cara:
Basuh siput bersih-bersih di dalam tapis. Jika menggunakan nangka, lebih bagus kalau di rebus dahulu di dalam periuk. Ketepikan.
Kisar bahan-bahan mengisar lalu tuangkan ke dalam periuk kosong. Tuangkan air ke dalam bekas kisar, dan lalu tuangkan ke dalam periuk itu. Masukkan santan, garam secukup rasa. Kacau rata sehingga sebati.
Barulah letakkan di atas dapur gas, dan hidup api pada suhu sederhana. Biarkan sehingga lemak kelihatan setengah masak, masukkan sayur nangka dan siput. Gaul lagi sehingga sebati, biarkan lauk sehingga mendidih dan cukup masak. Tutup api.
Selesai...
No comments:
Post a Comment