Bahan-bahan penumis:
- 4 biji Lada Hijau - dipotong hiris
- 3 biji Bawang Merah - dipotong hiris
- 3 ulas Bawang Putih - dipotong hiris
- 1 inci Halia - dipotong hiris
Bahan-bahan lain:
- Semangkuk Air Asam Jawa
- Sesudu kecil Kunyit
- 5 cubit Belacan Mentah
- Ikan Sagai
Cara-cara:
Hancurkan belacan ke dalam mangkuk air asam jawa.
Panaskan sedikit minyak di periuk.
Tumis kesemua bahan-bahan penumis hingga naik bau. Masukkan air asam jawa yg telah dicampur dengan belacan. Masukkan rencah-rencah: kunyit,garam dan ajinamoto.
Biarkan mendidih seketika, masukkan Ikan lalu dibiarkan mendidih sehingga ikan masak.
Selesai...
No comments:
Post a Comment