Bahan bahan (a) - Nasi
- 2 ikat Daun Pandan
- 2 inci Halia (dipotong hiris)
- Santan Kara (medium) untuk 4 orang makan, bergantung berapa orang makan)
- 1 sudu makan Garam
- 3 gayung Beras
Bahan bahan (b): Ayam Goreng
(b) i: (dikisar)
- sedikit Lada Kering
- 2 biji Bawang Merah
- 4 ulas Bawang Putih
- sedikit Jintan Halus
- sedikit Jintan Kasar
- sedikit Biji Ketumba
- 1 inci Halia
- 2 inci Kunyit Hidup
(b) ii:
- 1 sudu Garam
- Ajinamoto
- Tepung Ubi
- 2 biji Telur
- Ayam
Cara cara:
[NASI]
Tuangkan tiga gayung beras, korset seperti masak Nasi biasa. Masukkan halia, santan dan garam. Gaul sehingga santan serap pada beras, masukkan pula daun pandan.
[AYAM GORENG]
Cuci ayam sehingga bersih dan tiada darah terkeluar. Lalu dimasukkan bahan bahan yang telah dikisar tadi, gaul sedikit dan dimasukkan bahan b. Gaul lagi sehingga rata lalu diketepikan setengah jam sehingga sejam.
Selesai...
No comments:
Post a Comment