Saturday, November 21, 2020

Lemak Lodeh

Bahan bahan (a):
  • 1 buku Belacan Bakar/ Belacan Serbuk
  • 2 batang Lada Hijau ( dipotong hiris)
  • 1 batang Lada Merah (dipotong hiris)
  • 1 paket Tahu Kering (campur) - (dipotong dan direndam sehingga lembik)
  • Kacang panjang
  • Sayur kobes 
  • 1 kotak Santan (medium)
  • Rencah-rencah: 2 sudu garam dan ajinamoto
Bahan bahan kisar (b):
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 2 biji Bawang merah
  • 1 batang Serai
Cara cara:

Kisar bahan-bahan (b), lalu diketepikan dahulu.
Panaskan minyak di periuk, tumis belacan hingga naik bau, masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Beberapa minit seketika,  masukkan lada hijau, lada merah dan tahu kering. Sementara itu, masukkan air hingga setengah periuk, santan dan rencah-rencah. Biarkan mendidih, lalu dimasukkan kesemua sayur-sayuran, gaul sehingga rata. Tutup api.

Selesai...

No comments:

Post a Comment

Ikan Lemak Cili Padi

Bahan untuk resepi Ikan Lemak Cili Padi Bahan-bahan; 1 ekor ayam/kepak - lumur garam & serbuk kunyit santan - sukatan 1 kotak saiz mediu...

Popular Posts