Bahan bahan (a):
- 1 kotak santan Kara: - (medium)
- 1 packet Tahu Kering: - (campur)
- 1 ikat Suun
- 3 - 4 biji Kentang
- Udang
- Rencah-rencah: - Garam dan Ajinamoto
Bahan bahan kisar (b):
- 6 - 7 batang Cili Padi Hijau - ikut pedas disukai
- sebatang Serai
- 1 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 inci halia dan kunyit
- 3 biji buah keras
Cara cara:
Dahulu, kisar kesemua bahan-bahan B. Panaskan minyak sedikit di periuk, masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Biarkan tumis 10-13 minit, sambil masukkan air sedikit demi sedikit dan rencah-rencah.
Masukkan santan(Kara), tahu kering (campur), suun dan kentang. Bersamaan air yang secukupnya. Akhir sekali, masukkan udang. Tambah-tambahkan air sedikit lagi kerana suun menyedut air. Biarkan mendidih seketika sehingga udang masak. Tutup api.
Selesai...
No comments:
Post a Comment