Thursday, November 12, 2020

Udang Tumis Masak Cili Padi

 


Bahan bahan (a):

  • 1 kotak santan Kara: - (medium)
  • 1 packet Tahu Kering: - (campur)
  • 1 ikat Suun
  • 3 - 4 biji Kentang
  • Udang
  • Rencah-rencah: - Garam dan Ajinamoto
Bahan bahan kisar (b): 
  • 6 - 7 batang Cili Padi Hijau - ikut pedas disukai
  • sebatang Serai
  • 1 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci halia dan kunyit
  • 3 biji buah keras
Cara cara:

Dahulu, kisar kesemua bahan-bahan B. Panaskan minyak sedikit di periuk, masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Biarkan tumis 10-13 minit, sambil masukkan air sedikit demi sedikit dan rencah-rencah. 

Masukkan santan(Kara), tahu kering (campur), suun dan kentang. Bersamaan air yang secukupnya. Akhir sekali, masukkan udang. Tambah-tambahkan air sedikit lagi kerana suun menyedut air. Biarkan mendidih seketika sehingga udang masak. Tutup api.

Selesai...




No comments:

Post a Comment

Ikan Lemak Cili Padi

Bahan untuk resepi Ikan Lemak Cili Padi Bahan-bahan; 1 ekor ayam/kepak - lumur garam & serbuk kunyit santan - sukatan 1 kotak saiz mediu...

Popular Posts