Friday, October 16, 2020

Sotong Hitam

 Bahan bahan:

  • Sebatang serai (untuk dititik) - kalau sebatang panjang, dipotong 2*
  • Sotong (1 sotong dipotong 2 inci. Jangan dicuci terlalu ganas, kerana air sotong itu yang akan membuat kuah lauk hitam, sedap dan cantik. 
  • Garam, ajinamoto
  • Secubit asam jawa - untuk buat air asam
  • Sedikit kunyit serbuk
Bahan bahan kisar:

  • Segenggam kecil lada hitam
  • 2 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 2 inci halia
  • 2-3 batang padi merah (agak sendiri)
Cara cara:

Didahulukan dengan sotong. Setelah dipotong dan cuci sedikit,toskan sebentar lalu diperapkan dengan kunyit serbuk sedikit. Sementara itu, kisar kesemua bahan bahan kisar. 

Panaskan sedikit minyak di periuk, tumis bahan bahan yang telah dikisar, lalu masukkan serai (titik). Biarkan lauk masak 10-15 minit, sambil itu masukkan air sedikit demi sedikit. Biarkan seketika.
Masukkan air asam jawa, garam, ajinamoto dan serbuk ^Maggi Cukup Rasa^. Gaul sehingga rata, rencah rencah. Masukkan sotong yang telah diperap tadi. Tambah air kalau tidak mencukupi. Biarkan lauk mendidih sehingga sotong hempuk 10-13 minit. Lalu tutup api.
Selesai...








No comments:

Post a Comment

Ikan Lemak Cili Padi

Bahan untuk resepi Ikan Lemak Cili Padi Bahan-bahan; 1 ekor ayam/kepak - lumur garam & serbuk kunyit santan - sukatan 1 kotak saiz mediu...

Popular Posts