Thursday, October 29, 2020

Nasi Ayam

 Bahan bahan (a) - untuk Nasi 

  • 2 sudu Margarine
  • 1 packet rempah Hainanese Chicken Rice
  • Beras 3 gayung - (untuk 4 - 5 orang makan)
  • 2 helai Daun Pandan - diikat
Bahan bahan (b) - Sambal Cili

Bahan kisar (i):
  • 8 - 10 batang Cili Padi Merah 
  • 4 batang Lada Merah
  • 1 inci halia 
  • 3 ulas bawang putih
Bahan (ii)
  • Sedikit cuka dan air
  • Rencah: garam, ajinamoto dan sedikit gula
Bahan bahan (c) - Kuah Sup
  • 2 sudu Air Halia: - (4 biji bawang merah, Segenggam bawang putih dan sebuku Halia)
  • 1 keping Pati Cube Ikan Bilis/Ayam
  • Rencah-rencah: Garam dan Ajinamoto
  • Daun Sup & Daun Bawang
Bahan bahan (d) - Chap Chai
  • 3 sudu Air Halia
  • Rencah-rencah: Sedikit garam dan ajinamoto
  • 1 sendok Sos Tiram
  • Udang 
  • 1 packet Fishball
  • Carrot
  • Sayur-sayuran Chap Chai: Sayur Kobis, Kacang Peas Hijau, Sayur Bunga (cauliflower)
Cara cara:

[NASI]
Tuangkan Margarine di dalam mangkuk yang kosong, direndam dengan air panas sehingga margarine mencair. Lalu dimasukkan rempah Hainanese Chicken Rice. Gaul sehingga rata dan sebati. Diketepikan.

Tuangkan dua hingga tiga gayung beras, korset seperti masak Nasi biasa. Masukkan rempah Nasi Ayam yang telah diketepikan tadi. Gaul dan masukkan Daun Pandan.

[SAMBAL CILI]
Kisar halus bahan-bahan (i). Tuangkan ke dalam periuk kecil, masukkan sedikit cuka, air dan rencah-rencah. Lalu direbuskan pada api yang sederhana. 

[SUP]
Masukkan Air Halia, pati cube ke dalam periuk kecil. Tambah air mengikut sukatan periuk, masukkan rencah-rencah dan daun-daun. Gaul sehingga sebati lalu direbuskan pada api yang sederhana. 

[CHAP CHAI]
Panaskan minyak di kuali, masukkan Air Halia, tumis sehingga setengah masak, masukkan rencah-rencah dan sos tiram. Gaul lalu masukkan udang, fishball dan dimasukkan Carrot sahaja dahulu kerana Carrot agak keras dan harus dimasakkan dahulu sehingga hempuk. Tambahkan air dan dibiarkan seketika lalu dimasukkan Sayur-sayuran yang telah disediakan tadi.

Selesai...



No comments:

Post a Comment

Ikan Lemak Cili Padi

Bahan untuk resepi Ikan Lemak Cili Padi Bahan-bahan; 1 ekor ayam/kepak - lumur garam & serbuk kunyit santan - sukatan 1 kotak saiz mediu...

Popular Posts