Thursday, October 29, 2020

Kacang Pool

 Bahan bahan (a):

  • Beberapa biji Limau Kasturi - dibelah dua, setiap biji
  • 5 - 6 biji Lada Hijau - dipotong hiris
  • Bawang besar (kesemua bahan-bahan diagak sendiri untuk barang hiasan).
  • Kacang Panggang (kalau 2 tin, 1 tin dikisar, lalu 1 lagi tin, dihancur ramas).
  • rempah Kacang Pool
  • 3 biji Bawang Merah - dipotong hiris
Bahan bahan kisar (b):
  • 3 batang Lada Hijau
  • 3 biji Bawang Putih
  • 1 1/2 biji Bawang Besar
  • 1 inci Halia
Cara cara:

Panaskan minyak di dalam periuk, lalu tumis kesemua bahan-bahan yang telah dikisar. Tumis sehingga rata lalu masukkan 3 sudu rempah Kacang Pool. Tambah sedikit air, gaull sehingga rata. Biarkan seketika lalu masukkan Kacang Panggang yang telah dihancur dan dikisar tadi. Masukkan rencah-rencah: garam dan ajinamoto.

Masuk air secukupnya, mengikut sukatan lalu gaul sehingga rata. Biarkan mendidih sehingga masak, lalu tutup api.

Selesai...


No comments:

Post a Comment

Ikan Lemak Cili Padi

Bahan untuk resepi Ikan Lemak Cili Padi Bahan-bahan; 1 ekor ayam/kepak - lumur garam & serbuk kunyit santan - sukatan 1 kotak saiz mediu...

Popular Posts