Bahan bahan (a):
- Beberapa biji Limau Kasturi - dibelah dua, setiap biji
- 5 - 6 biji Lada Hijau - dipotong hiris
- Bawang besar (kesemua bahan-bahan diagak sendiri untuk barang hiasan).
- Kacang Panggang (kalau 2 tin, 1 tin dikisar, lalu 1 lagi tin, dihancur ramas).
- rempah Kacang Pool
- 3 biji Bawang Merah - dipotong hiris
Bahan bahan kisar (b):
- 3 batang Lada Hijau
- 3 biji Bawang Putih
- 1 1/2 biji Bawang Besar
- 1 inci Halia
Cara cara:
Panaskan minyak di dalam periuk, lalu tumis kesemua bahan-bahan yang telah dikisar. Tumis sehingga rata lalu masukkan 3 sudu rempah Kacang Pool. Tambah sedikit air, gaull sehingga rata. Biarkan seketika lalu masukkan Kacang Panggang yang telah dihancur dan dikisar tadi. Masukkan rencah-rencah: garam dan ajinamoto.
Masuk air secukupnya, mengikut sukatan lalu gaul sehingga rata. Biarkan mendidih sehingga masak, lalu tutup api.
Selesai...
No comments:
Post a Comment