Thursday, October 29, 2020

Kupang Goreng

 Bahan bahan tumis (a) dipotong hiris :

  • 2 biji Bawang Merah
  • 2 ulas Bawang Putih
  • 5 -6 batang Cili Padi merah dan hijau - campur
  • 1 inci halia
Bahan bahan (b):
  • Secubit air Asam Jawa
  • Rencah rencah - garam, ajinamoto dan sedikit gula
  • Kupang
Cara cara:

Panaskan minyak di kuali. Lalu tumis kesemua bahan bahan A sehingga naik bau. Masukkan air Asam Jawa dan rencah rencah. Akhir sekali masuk Kupang, gaul sehingga rata. Biarkan seketika sehingga kupang masak. Tutup api.

Selesai...

No comments:

Post a Comment

Ikan Lemak Cili Padi

Bahan untuk resepi Ikan Lemak Cili Padi Bahan-bahan; 1 ekor ayam/kepak - lumur garam & serbuk kunyit santan - sukatan 1 kotak saiz mediu...

Popular Posts