Bahan untuk resepi Ayam Lemak Cili Api
Bahan-bahan;- 1 ekor ayam/kepak - lumur garam & serbuk kunyit
- santan - sukatan 1 kotak saiz medium
- 1 tangkai serai - diketuk
- 1 helai daun kunyit & 1 tangkai daun limau
- 1 keping asam keping
- 3 biji buah keras
- garam secukup rasa
Goreng ayam yang telah diperap dengan kunyit dan garam. Sementara itu, kisar kesemua bahan pengisar.
Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis kesemua bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Biarkan bahan- bahan masak selama 8-10 minit, sambil masukkan air sedikit demi sedikit. Masukkan asam keping, kemudian masukkan santan dan daun-daun. Tambah air, dan masukkan garam, ajinamoto dan serbuk cukup rasa mengikut ukuran sendiri. Tambah air mengikut ukuran Ayam. Gaul lauk sehingga rata dengan sebati. Biarkan mendidih sehingga 5-10 minit, lalu masukkan Ayam yang telah digoreng, gaul sehingga rata, tutup api.
Selesai...
No comments:
Post a Comment