Friday, October 16, 2020

Ayam Lemak Cili Api

 Bahan untuk resepi Ayam Lemak Cili Api

Bahan-bahan;

  • 1 ekor ayam/kepak - lumur garam & serbuk kunyit
  • santan - sukatan 1 kotak saiz medium
  • 1 tangkai serai - diketuk
  • 1 helai daun kunyit & 1 tangkai daun limau
  • 1 keping asam keping
  • 3 biji buah keras
  • garam secukup rasa
Bahan (mengisar);
  • 7-8 tangkai cili padi 
  • 2 ulas bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia

  • Cara cara:

    Goreng ayam yang telah diperap dengan kunyit dan garam. Sementara itu, kisar kesemua bahan pengisar.

    Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis kesemua bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Biarkan bahan- bahan masak selama 8-10 minit, sambil masukkan air sedikit demi sedikit. Masukkan asam keping, kemudian masukkan santan  dan daun-daun. Tambah air, dan masukkan garam, ajinamoto dan serbuk cukup rasa mengikut ukuran sendiri. Tambah air mengikut ukuran Ayam. Gaul lauk sehingga rata dengan sebati. Biarkan mendidih sehingga 5-10 minit, lalu masukkan Ayam yang telah digoreng, gaul sehingga rata, tutup api.

    Selesai...





    No comments:

    Post a Comment

    Ikan Lemak Cili Padi

    Bahan untuk resepi Ikan Lemak Cili Padi Bahan-bahan; 1 ekor ayam/kepak - lumur garam & serbuk kunyit santan - sukatan 1 kotak saiz mediu...

    Popular Posts